THE VIEWS OF THE ISLAMIC SCHOLAR COUNCIL OF LANGSA (MPU) ON MUI FATWA NO. 10 OF 2018

  • Muhammad Firdaus Institut Agama Islam Negeri Langsa
  • Nurul Aini Institut Agama Islam Negeri Langsa
Keywords: MPU, Alcohol, Fatwa

Abstract

The sale of food and beverages with a variety of products is commonplace so we also have to choose in buying them. This research aims to find out how the MPU of Langsa City views on the MUI fatwa no 10 of 2018 and how the spread of food and drinks that contain alcohol in Langsa City. this research uses qualitative descriptive methods. Data obtained through in-depth interviews with informants, namely MPU officials in Langsa City. The results of this study indicate that the spread of alcohol-containing beverages in Langsa city can be said to be completely absent, but in food products there are still foods that are traded with an alcohol content of 0.5% regardless, the product is in accordance with the requirements of BPOM regulation No. 31 of 2018 concerning Processed Food Labeling. the majority of MPU members of Langsa City agree that if the alcohol is produced from other than alcohol then it is allowed as long as it is used according to the applicable provisions.

References

Anis Najiha, and Wan Nadiah W. A., (2015) ‘Alkohol (Arak Dan Etanol) Dalam Makanan Halal / A Anis Najiha and W.A. Wan Nadiah’, Jurnal Intelek, 9.1.

Abdul Aziz, Dahlan dkk (Ed.). (1997) Ensiklopedi Hukum Islam, Jilid 4, Jakarta: Ikhtiar Baru van Hoeve.

Ahmad Dimyati Badruzzaman, (1973) Umat Bertanya Ulama Menjawab, Bandung: Sinar Baru.

Ali Mutakin, ( 2017) “Teori Maqashid al-syari’ah dan Hubungannya dengan Metode Istinbath Hukum”, Kanun Jurnal Hukum Islam, Vol. 19, No. 3.

Annisa, Firda, (2021) ‘Batas Penggunaan Kadar Alkohol Pada Kosmetik Dan Obat-Obatan (Analisis Terhadap Fatwa Mui Nomor: 40 Tahun 2018 Perspektif Maqasid Syariah)

Bâsim al-Qarafi, (t.t) an-Nawâzil fith Thaharah,

Burhan Bungi, (2009) Penelitian Kualitatif, Jakarta: Kencana Prenada Media Group.

‘Fatwa MUI | LPPOM MUI’, 2022 <https://halalmui.org/fatwa-mui/> [accessed 10 January 2023]

‘Fiqih Imam Syafi’i / Wahbah Zuhaili, (1997) Penerjemah, Muhammad AfifiAbdul Hafiz ; Editor, Fuad Saifuddin Nur, Solihin | OPAC Perpustakaan Nasional RI.

Ghani, Anisah Ab, and Muhammad Safiri Ismail, (2010) ‘Penentuan Piawaian Alkohol Dalam Makanan Yang Dibenarkan Dari Perspektif Islam’, Jurnal Fiqh, 7.

Hani, Umi, (2020) ‘Pemakaian Alkohol Pada Obat Batuk Sirup Berdasarkan 4 Mazhab’, Al-Ulum : Jurnal Ilmu Sosial dan Humaniora, 6.1.

Ibnu Mahzhur, Lisan al-'Arab.

John Wiely dan Soon (2011), Introdution to Organic Chemistry, ttp: t.p.

Khoiriyah, Chusnul, (2020)‘Analisis Maqa

K.S Mustafa. (2011) Alkohol dalam Pandangan Islam dan Ahli‐ahli Kesehatan. Bandung; Offset

Lexy J. Moleong, (2010) Metodologi Penelitian Kualitatif, Bandung : Remaja Rosdakarya.

M. Ali ash-Shabuni (1991), Rawai’ al-Bayan Fi Tafsir Ayat al-Ahkam, Mekah alMukarramah, juz.I

Muhammad Fuad, (1994) ‘Abd al-Baqi, Mu’jam al-Mufahras li Alfaz Al-Quran al-Karim.

Mustafa K.S, (2012) Alkohol Dalam Pandangan Islam dan Ahli-ahli Kesehatan, Bandung: PT Al-Ma’arif.

Mohammad Aizat, et. al (2015) ‘Penggunaan Alkohol Dalam Penghasilan Produk Minuman Dan Makanan Menurut Perspektif Fiqh’ (presented at the Prosiding Seminar Fiqh Semasa (SeFis)2015, Dewan Kuliah Utama, Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah (FPQS), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

M.Quraish Shihab (2000), wawasan Al-Quran bandung:mizan.

M Yusuf, Tafsir Ayat Ahkam, Jakarta: Sinar Grafika Offset, Cet. 1

Nasution, Metode Penelitian Naturalistik Kualitatif, Bandung: Tarsito.

Nilda Miftahul Janna, et.al. (2021) Makanan Dan Minuman Dalam Islam.

Rachmat Kriyantono, (2007) Teknis Praktis Riset Komunikasi, Jakarta: Kencana.

Ramadani, Sally, (2018) ‘Hukum Penggunaan Alkohol Sebagai Pelarut (Solvet) dalam Obat Batuk ditinjau dari Hadits Nabi’ unpublished diploma, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.

Ramadhan, Mitra, ( 2022) ‘Kadar Kandungan Alkohol Yang Menyebabkan Keharaman Pada Minuman Perspektif Imam Asy-Syafi’i Dan Fatwa Majelis Ulama Indonesia No 10 Tahun 2018 (Studi Kasus Pada Masyarakat Penjual Nira Di Kecamatan Pantai Cermin)’, 3.3.

Ramli, Mohd Anuar, and Mohammad Aizat Jamaludin, (2011) ‘Kriteria Makanan Yang Baik Dan Buruk Menurut Perspektif Kepenggunaan Islam’, Dalam Halal Haram Dalam Penggunaan Islam, Ed. Suhaimi Ab Rahman & Mohammad Aizat Jamaludin (Serdang: Penerbit Universiti Putra Malaysia.

Safaruddin Harefa, (2020) “Juridicic Review On Punishment For Hard Drinkers (Khamr) By Positive Criminal Law And Islamic Criminal Law,” journal of islamic and law studies 4, no. 2 8 Desember.

Sayyid Usman al-Batawi, (2011) Al-Mubahits al-Wafiyyah fi Hukm al-A‟thar al-Afranjiya. Lihat Ahkamul Fuqoha “Solusi Problematika Aktual Hukum Islam, Keputusan Muktamar, Munas dan Konbes Nahdlatul Ulama (1926-2010 M.), Surabaya: Khalista dan LTN PBNU.

Senoadjie, Muhammad Fikri, ‘i Problematika Produk Makanan Dan Minuman Mengandung Alkohol/Etanol Studi Analisis Fatwa MUI No. 10 Tahun 2018

Sitti Mania, (2008) ‘Observasi Sebagai Alat Evaluasi Dalam Dunia Pendidikan Dan Pengajaran’, Lentera Pendidikan : Jurnal Ilmu Tarbiyah Dan Keguruan, 11.2.

Sugiyoni,(2010) Metode Penelitian Bisnis,(Bandung: Alfabeta.

Tim majelis tarjih dan tajdid, (2015) Fatwa-fatwa terjih tanya jawab agama, yogyakarta: suara muhammadiyah.

Tim Penyusun Ensiklopedia Al-Qur'an, Ensiklopedi Al-Qur’an Kajian Kosa Kata, Jilid III (Cet. I, Lentera Hati/Pusat Studi Al-Qur'an/Yayasan Paguyuban, 2007 M/1428H)

Unaradjan, Dolet, (2000) Pengantar Metode Penelitian Ilmu Sosial / Dolet Unaradjan Grasindo.

Tim Penyusun Ensiklopedia Al-Qur'an

Wahbah az-Zuhaili, Ushul al-Fiqh al-Islami (Sirya: Darul Fikr, 1406 H), juz 2.

Wijaya, Affandi, (2017) ‘Bahaya khamar dalam perspektif Al-Quran dan kesehatan’ unpublished skripsi, Universitas Islam Negeri Sumatera Utara. W.J.S. Poerwadarminta, (1976) Kamus Umum Bahasa Indonesia, Jakarta: Balai Pustaka.

Published
2024-02-27